Nieuw Erasmus MC officieel geopend

Afgelopen donderdag (9 September) is in het bijzijn van koning Willem-Alexander het nieuwe Erasmus MC in Rotterdam geopend. Daarmee komt officieel een einde aan twintig jaar plannen, ontwerpen en bouwen. Door middel van nieuwbouw is een verzameling losse gebouwen getransformeerd naar een kleine ‘medische stad’. EGM architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van zowel de architectuur als het interieur.


Nadat er al twaalf jaar van plannen en ontwerpen aan vooraf was gegaan, is tussen 2009 en 2017 gebouwd aan het Erasmus MC, dat met een omvang van 207.000 vierkante meter het grootste universitair medisch centrum van Nederland is. Dagelijks zullen 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten en bezoekers in het ziekenhuis te vinden zijn.
Alles in het nieuwe Erasmus MC draait om het creëren van een ‘healing environment’, dat bijdraagt aan een sneller herstel van de patiënt, verlaging van het stressniveau bij een ziekenhuisbezoek en zorgt voor een prettige werkomgeving voor het personeel. Hierom zijn ruime passages, verschillende atria, grote glaspartijen, verdiepte patio’s en veel groen gerealiseerd.Verbindingsas
Een centrale, U-vormige verbindingsas vormt de ruggengraat van het complex en ritst bestaande en nieuwe gebouwen aaneen. Bovendien zijn entrees van alle zijden aangesloten op deze met daglicht overgoten binnenstraat, worden de verschillende functionele zones van het ziekenhuis vanuit de as ontsloten en is de as een herkenningspunt binnen het ziekenhuis.Aan de as liggen atria met de omvang van een plein, die in functionele en esthetische zin belangrijke onderdelen vormen van het ontwerp. Deze publieke verblijfsgebieden hebben, passend binnen het healing environment-concept, een hoog afwerkingsniveau met een houten binnengevel, bamboe zitelementen, verlichting tussen het groen en een glazen overkapping.De zorg is georganiseerd rond de zorgbehoefte van de patiënt. De specialismen en voorzieningen rondom ziektebeelden, zoals oncologie, hersenen en zintuigen, zijn bijeengebracht en verticaal geclusterd in patiëntenthema’s. Binnen deze clusters vinden patiënten alles wat zij nodig hebben voor hun specifieke zorgvraag, meldt EGM architecten.Eveneens ter bevordering van het herstel beschikken alle patiënten over eenpersoonskamers, met eigen sanitair. Zo heeft elke patiënt een eigen plek waar hij of zij in alle beslotenheid bezoekers en artsen kan ontvangen. Dankzij het zicht naar buiten en directe daglichtinval in de kamers ervaren de patiënten bovendien het dagritme.Plint
De hoofdingang van het nieuwe Erasmus MC is duidelijk herkenbaar aan de vier verdiepingen hoge transparante plint, die aan de zijkanten over twee verdiepingen is doorgezet (met er achterliggende functies als kantoren, horeca en fitness).Boven de plint is een gevarieerd gevelbeeld gecreëerd met geplooide bouwmassa’s, afwisselende horizontale en verticale raampartijen, een variatie aan diepe neggen en erkers en verschillend afgewerkte betonnen geveldelen. De patiëntenkamers zijn herkenbaar aan de houten geveldelen.

Deze variatie deelt de gevel op in duidelijke eenheden, meldt EGM architecten. Op die manier wordt de indruk gewekt van een rij afzonderlijke coherente gebouwen aan een levendige straat. Ook de lagere bouwmassa’s zijn opgebroken in kleinere bouwdelen, waarmee ze aansluiten op de kleinschalige onderwijs- en woongebouwen in de directe omgeving.

Flexibiliteit
De nieuwbouw kent een grote indelings- en gebruiksflexibiliteit. De vrij indeelbare vloervelden hebben een stramienmaat tot 9.60 meter, een verdiepingshoogte van 4.00 meter en dragende gevels voor de 31 verdiepingen tellende kantoortoren.

Tijdens het ontwerpproces is het casco vanwege de lange doorlooptijd van het project losgekoppeld van het interieurontwerp. Dankzij dit ‘tweesporentraject’ konden de nieuwste zorgprocessen en de bijbehorende medische apparatuur worden ingepast.

 

 

Bron: Architectenweb