Tijdens de ontwerpfase van het Erasmus MC in 2008 zocht de architect naar grootformaat keramische tegels als vloer voor een belangrijke verbindingsstraat tussen de diverse gebouwen. Destijds waren deze in het gewenste formaat 1.20 x 2.40 echter niet voorhanden, dus zocht hij naar een passend alternatief.

MATTHIJS PRONKER
FOTO’S ETERNAL MINERALS

Een bezoek aan de Vloerenbeurs in Den Bosch bracht de architect op het idee van terrazzo met als gevolg dat hij het roer omgooide en een nieuwe koers volgde. Omdat de uitdaging bij keramiek lag en beide materialen een hoge duurzaamheid kunnen garanderen is er reden genoeg hier aandacht aan te besteden. Zeker nu terrazzo in keramische platen de markt verovert.

Verbindingsstraat

Binnen het grootschalige van het ziekenhuis vormt de verbindingsstraat tussen de verschillende hoofdgebouwen een aanzienlijk oppervlak van 10.000 m2. Wat in de aanloopperiode niet lukte, zou vandaag de dag zeker moeten slagen. Welke producent zou voor een dergelijke opdracht geen maattegel willen produceren? Het liep anders. De opdracht kwam bij Eterno Terrazzo terecht, nu bekend onder de naam Eterno Minerals of the World. Directeur Cor Hoogeveen heeft van het begin af aan alle onderhandelingen met de architect gevoerd en vertelt trots over de achtergrond van deze uitzonderlijke opdracht.

Eterno Minerals ‘woonde’ twee jaar in het ziekenhuis

Eterno Minerals ‘woonde’ twee jaar in het ziekenhuis

Strategische alliantie

Eterno Minerals in Maasland bestaat uit een strategische alliantie verticaal in de bedrijfskolom op internationaal niveau. Elk van de partners draagt een bouwsteen aan voor betontechnologie en het daaruit voortvloeiend machinaal produceren en aanbrengen van terrazzo. Samen met Prof. Dr. Ir. H.J.H. Brouwers, verbonden aan de TU Eindhoven, is gewerkt aan een juiste korrelopbouw. Dit leverde een geavanceerde werkwijze op, welke afwijkt van de traditionele.

Dagproductie

In beginsel is de samenstelling van de materialen nog steeds te vergelijken, maar dat geldt niet voor het aanbrengen. Waar oorspronkelijk 80 m2 een behoorlijke dagproductie is, haalt Eterno zonder problemen 300 m2. Dit ligt aan het materieel dat wordt ingezet. Voor het aanbrengen van de mortel is een speciale mobiele menginstallatie ontwikkeld. Behalve de mechanische werkwijze bleek bij het ontwikkelen ook de mortelsamenstelling voor verbetering vatbaar.
Cor Hoogeveen legt uit: Om te beginnen is teruggegrepen op oude receptuur uit de tijd van het Dogenpaleis in Venetië. Deze vertoont over het gehele vlak geen enkele dilatatie. En toch ging het daar goed. Dit lag, en ligt nog steeds aan de opbouw van de vulstoffen. En deze opbouw is nu – in combinatie met de nieuwe stand van de betontechnologie – veel beter gegradeerd met verschillende korrelgroottes zodat hiermee een betere opbouw is verkregen.

Vezels

Eterno Minerals deed daar gedegen onderzoek naar. Tegelijk heeft het uitvoerend bedrijf gebruik gemaakt van de brede kennis op betontechnologie. Dit is onder meer terug te vinden in het toepassen van vezels. Daar ziet overigens niemand wat van, benadrukt Hoogeveen. Het meest gecompliceerde is dat we op verzoek van de architect delen hebben gepolijst, maar niet geschuurd. Als gevolg daarvan komen de steentjes niet in het zicht. Het oppervlak heeft een cementkleur gekregen, laten we zeggen betonlook.

Nog veel met de hand uitvlakken

Nog veel met de hand uitvlakken

Aluminiumstrips

Op deze wijze is er een soort dna-profiel gerealiseerd. Dat is mede te danken aan de aluminiumstrips die gesteld moesten worden om zo een raster van 1.20 x 2.40 m te creëren. Je zou kunnen zeggen dat we een soort luxe Stelconplaten hebben gemaakt. Met deze aanpak hebben we overigens erg veel tijd moeten steken in het stellen van in totaal 11 km aluminium profiel, zo meldt Hoogeveen fijntjes.
Om de exploitatie van het ziekenhuis te laten doorlopen is ervoor gekozen om het werk in twee fases uit te voeren. Eerst de ene vleugel en daarna de andere, waarbij elke vleugel een jaar in beslag nam.

Geïmpregneerd

Het oppervlak van de vloervelden is ter afronding geïmpregneerd met een product op basis van nanotechniek. De ultrafijne deeltjes dringen daarbij de meest fijne poriën binnen. Het oppervlak is volledig afgesloten en behoudt een antislipwaarde van R11. Hoogeveen tekent aan dat het onderhoud simpel blijft uit te voeren met een schrobzuigmachine en schoon water.

Duurzaamheid

De architect koos voor onze oplossing om een hoge kwaliteit en duurzaamheid in huis te halen. Dat de vloer er niet als een fraai geschuurde terrazzo vloer uit mocht zien, heeft een reden. Terwijl de hoge kwaliteit voorop staat mag een dergelijke vloer geen overmatige luxe uitstralen. Dat past niet bij een ziekenhuis. Tenslotte is de kwaliteit en het gemakkelijke onderhoud iets waarmee je over de nodige jaren de vloer als het ware terug verdient. Er zijn heel wat oplossingen te bedenken die in aanleg goedkoper zijn, maar juist op deze aspecten veel duurder uitkomen. De directeur rekende voor: Over 20 jaar zijn de kosten van deze vloer weg te strepen tegen de besparing op onderhoud. En hij kan 150 jaar mee; dat is pas duurzaam!

Gepolijste terrazzo met antislip

Gepolijste terrazzo met antislip

Qatar

Hoogeveen vindt het uiteraard jammer dat dit soort grote projecten zich niet dagelijks aanbieden. Maar, zo zegt hij, we wachten nog op groen licht voor een megaproject in Qatar. Dan praat je over 300.000 m2 waar met 50 mensen 24 uur per dag gewerkt moet worden. Daarbij moeten we het kunstje van het Dogenpaleis herhalen. Dat wordt weer een niet gedilateerd vloerveld van ongeveer 1.000 m2. Het is ontworpen door UN Studio, het architectenbureau van Ben van Berkel. Van alle bedrijven in de wereld voor terrazzo kwam men bij ons in de provincie uit!
Hij vertelt dat er alvast een proefveld gelegd mocht worden en dat ze oorspronkelijk wilden dat er met epoxy als bindmiddel gewerkt zou worden. Toen Eterno Minerals de opdrachtgever echter overtuigde dat dit materiaal in geval van brand al bij 180 °C zijn samenhang verliest, mocht het eerste stuk worden uitgevoerd met een cement gebonden samenstelling. Hoogeveen: Dit houdt het vol tot meer dan 500 °C is bereikt.
En hij besluit: Binnenkort starten we met de Lakenhal in Leiden ook zo’n 1.000 m2. Nu al een project waar we straks trots op kunnen zijn.

Bron: “TegelTotaal”