Eterno Terrazzo – B-CIS – Zaltbommel
De tijd dat alle vuilnis zonder nadenken op de grote hoop ging, ligt al lang achter ons. Steeds vaker worden uit afval, restmateriaal en bijproducten allerlei grondstoffen gehaald die prima bruikbaar zijn. Voor terrazzo bijvoorbeeld. In het nieuwe kantoor van B-CIS is zo’n circulaire terrazzovloer gelegd. En heel opmerkelijk; de secundaire materialen die vloerenbedrijf Eterno Minerals of the World erin verwerkte, komen uit het assortiment van de opdrachtgever zelf.
Het zijn niet alleen duurzaamheidsoverwegingen waardoor we steeds meer hergebruiken, het komt ook doordat primaire grondstoffen duurder worden en het daardoor simpelweg ook uit financieel oogpunt loont. En, niet onbelangrijk,
er zijn steeds meer technieken die het mogelijk maken om bruikbare grondstoffen uit afval te winnen. Zelfs materiaal waar men denkt nietsmeer uit te kunnen halen, kan nog altijd worden hergebruikt. Wanneer dat namelijk in een Afvalenergiecentrale is verbrand, blijven er zogeheten AEC-bodemassen over. B-CIS maakt daar, in combinatie met andere minerale reststromen (zoals gebroken puin en thermisch gereinigde grond) en industriële rest- en bijproducten (bijvoorbeeld staalslakken), ‘Powerbase’ van. Dat is een cementgebonden funderingsmateriaal dat kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld damwandvulling en fundering van wegen en gebouwen. Recent heeft B-CIS in Zaltbommel een nieuw bedrijfspand laten bouwen, en uiteraard is de fundering gemaakt met de eigen Powerbase. Maar B-CIS wilde daar nog een schepje bovenop doen. Ook de vloer van de entree moest met grondstoffen uit eigen verwerkingsstromen worden gemaakt. Alleen dan wel iets fraaier dan een fundering want qua esthetiek gooit dat niet de hoogste ogen, en het nieuwe pand is ook als visitekaartje bedoeld.
Materialen
Aanrecht en tafel
Het vloerenbedrijf maakte met de bijzondere circulaire terrazzo-mix ook nog een tafelblad en een aanrechtblad. “Dat soort dingen doen we normaal gesproken niet zelf, maar voor dit project hebben we een uitzondering gemaakt. Het scheelde ook dat de opdrachtgever zelf voor de benodigde bekisting zorgde. We hoefden er alleen maar wapening in aan te brengen, het vol te storten, te schuren en te polijsten.” Met een lengte van zo’n 2,5 meter en een dikte van 5 centimeter is het massieve, 600 kilo zware tafelblad wel een kolos. Maar met het onderstel is goed rekening gehouden met dat enorme gewicht. Ook met de afwerking is daar over nagedacht. Het tafelblad is, net als het aanrechtblad en de vloer, gepolijst tot korrel 200. Geen hoogglans dus, want die sierlijkheid zou niet echt passen bij zulke stoere producten die van afvalstoffen zijn gemaakt. Evengoed is het wel fijn om de circulaire terrazzo netjes te houden. Daarom zijn alle oppervlakken geïmpregneerd zodat vuil er niet in kan trekken.
tekst en fotografie: klokhuys tekst en foto
Bron: https://mebest.nl/projecten/het-terrazzo-cirkeltje-is-helemaal-rond-bij-b-cis/