100 TON BUNKERBETON

Twee gecamoufleerde scherfmuren van elk 6 meter lang en 4,5 meter hoog pasten niet in het nieuwe funderingsplan en moesten wijken. Stichting Stelling 33 zocht daarom samen met de eigenaar naar een gepaste oplossing.

Er werd samen met de gemeente Westland en gemeente Rotterdam onderzocht of de muren konden worden afgezaagd en verplaatst. Dit kon echter door de tijdsdruk net niet doorgaan. De muren werden daarom op conventionele wijze gesloopt waarna plan B in werking trad: het vinden van een gepaste nieuwe bestemming voor de 100 ton aan gesloopt bunkerbeton.

Voor alle oorspronkelijke ingrediënten uit het beton is inmiddels een bestemming gevonden.

Van het wapeningsijzer worden door een ijzersmid kledinghangers en lampen gemaakt als onderdeel van de cocondo collectie. Uit het beton zijn alle grondstoffen volledig teruggewonnen en circulair ingezet bij duurzame nieuwbouwprojecten, waaronder terrazzovloeren in de nieuwe Koninklijke Munt en de pilotbunker van cocondo.

Om alle grondstoffen uit het bunkerbeton te kunnen recyclen is twee jaar lang gezocht naar partijen die het aandurfden. Het werd een zoektocht die vooral aantoonde hoe conservatief de wereld van bouw en recycling kan zijn. Toch vonden we twee mensen die het aandurfden: Dick Eerland van Circulair Mineraal en Cor Hoogeveen van Eterno Minerals of the World.

Voor het terugwinnen van alle grondstoffen is gebruik gemaakt van de bijzondere CM-breker van Circulair Mineraal. Deze installatie, opgebouwd uit eveneens gerecyclede machines, scheid het zand, grind en cementsteenpoeder weer volledig van elkaar. Het zand en grind zijn geschikt voor inzet als toeslagmateriaal voor nieuw beton. Het cementsteenpoeder is een vulstof, geschikt voor inzet in de betonindustrie voor de productie van zelfverdichtend beton.

Het grind en zand is door Eterno Minerals of the World gebruikt voor twee bijzondere terrazzo-projecten. In de nieuwe Koninklijke Munt is er een 90 ton verwerkt in de terrazzovloer van de ontvangstruimte. Waarop na voltooiing de munt werd geslagen in het kader van 75 jaar vrijheid. Van de overige 10 ton wordt momenteel een terrazzovloer, keukenblad en wasbak gemaakt in de pilotbunker van cocondo.

Stichting Stelling 33 beoogt met het project niet alleen bewustwording te creëren over het verleden van beton, maar ook hoe we er in de toekomst op duurzame wijze gebruik van kunnen blijven maken. De betonindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. De grondstoffen zijn echter circulair inzetbaar. En zolang er nog veel oud beton wordt gesloopt, is het verstandig hier bewust mee om te gaan.

Bron: Stelling33