“Curing vilt is voor ons een must!”
Vilton curing vilt is een speciaal ontwikkeld vilt voor het nabehandelen en beschermen van verse betonvloeren. Het voorkomt het uitdrogen en scheuren van het betonoppervlak. Cor Hoogeveen, CEO van Eterno Minerals of the world, is een enthousiaste gebruiker van curing vilt. “We gebruiken het bij al onze projecten.”

Cor Hoogeveen gebruikt het vilt bij al zijn projecten. Zo ook bij de renovatie van de voetgangerstunnel van de Maastunnel. De Maastunnel, de oudste afgezonken tunnel van Nederland, verbindt in Rotterdam de oevers van de Nieuwe Maas met elkaar en bestaat uit vier buizen: twee voor auto’s, één voor fietsers en één voor voetgangers. Uit onderzoek in 2011 bleek dat het beton van de Maastunnel in de loop der jaren was aangetast. Daarnaast moest dit rijksmonument voldoen aan de nieuwe eisen voor veiligheid in tunnels. Een grootschalige renovatie was nodig. Deze is na 3 jaar werken in 2020 afgerond.

Herstel van de ondervloer
De Maastunnel is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Rotterdam en bouwcombinatie CAM, bestaande uit Mobilis TBI, Croonwolter&dros en Nico de Bont. De bouwcombinatie kreeg de opdracht om de renovatie en restauratie van de Maastunnel in goede banen te leiden.
Eterno Minerals of the world werd ingeschakeld voor het herstellen van de vloer van de voetgangerstunnel. Cor Hoogeveen vertelt: “In opdracht van Rowij Bouwchemie zijn wij aan de slag gegaan met de restauratie van de vloer van de voetgangerstunnel. Deze was in de loop van de tijd versleten en beschadigd en moest weer in de oude stijl teruggebracht worden. De tunnel – met een lengte van circa 590 meter – kreeg een nieuwe constructieve ondervloer van beton met een Eterno Chrono toplaag van 2 cm.” De logistiek maakte de werkzaamheden aan de voetgangerstunnel uitdagend, vertelt de CEO: “De tunnel was voor de vakmensen alleen maar bereikbaar via een lift, ook het materiaal moest met de lift. De onderlaag van het beton hebben we met een betonpomp aangelegd met 400 meter leiding eraan vast. Betonmortel verpompen onder deze omstandigheden is een behoorlijke prestatie en hadden we nog nooit eerder zo gedaan. Al met al een spectaculair proces met een fantastisch eindresultaat: de vloer is prachtig gemêleerd en gaat weer heel wat jaren mee.”

Voordelen curing vilt
De onderlaag van het beton in de voetgangerstunnel werd door de vakmensen van Eterno Minerals of the world afgedekt met curing vilt dat speciaal ontwikkeld is voor het nabehandelen en beschermen van vers beton. Het vilt bestaat uit een onderlaag van folie met daarop een laag van gerecycled vilt. Daar bovenop is een slijtlaag aangebracht die het mogelijk maakt om het vilt te belopen, maar die toch bescherming biedt aan betonnen vloeren en siervloeren. Curing vilt laat het aanwezige vocht in het beton langzamer verdampen, hierdoor kan de chemische reactie ongestoord doorgaan. Ook worden temperatuurschommelingen gedempt en wordt de warmte die vrijkomt bij het hydratatieproces vastgehouden. Doordat de warmte in het beton blijft, neemt het beton sneller in sterkte toe, het oppervlakte van het verse beton droogt niet uit en krimpscheuren worden voorkomen.

Bijzondere projecten
Eterno Minerals of the world werkt aan mooie projecten in binnen- en buitenland. “Bedrijven schakelen ons niet in voor het reguliere betonwerk, zoals vloeren van grote bedrijfshallen, maar bijzondere projecten. “De voetgangerstunnel van de Maastunnel is een voorbeeld van zo’n project, maar ook het hoofdkantoor van AFAS, waar we mooie terrazzovloeren hebben gelegd. Ook bij het Erasmus Medisch Centrum hebben we een prachtige terrazzovloer en traptreden aangebracht.” Cor Hoogeveen werkt graag met Vilton curing vilt. “Curing vilt is voor ons een must! Het beschermt het beton tegen uitdrogen, is 100% werkzaam en gebruiksvriendelijk. We gebruiken al jaren curing vilt bij al onze projecten voor het nabehandelen en beschermen van vers beton. Het is gewoon een prettig product en de kwaliteit is goed.”

Bron: Vilton.nl