Modern interieur met een oud product.

Binnen de nieuwbouw van AFAS werd gekozen voor een diversiteit aan vloerafwerkingen. Verschillende ruimtes werden door Eterno Minerals of the World voorzien van cementgebonden terrazzo. Chique vloeren die hun schoonheid behouden. Sterker nog; in de loop der jaren worden ze alleen maar mooier. ‘Ze kunnen blijven liggen tot in de eeuwigheid.’ Modern interieur met een oud product Eterno maakt en verkoopt vloeren die vanuit het oude ambacht op een eigentijdse en innovatieve manier tot stand komen.

De cementgebonden minerale vloeren worden verrijkt met korrels van onder meer natuursteen van verschillende grootte. Dit maakt ze veelzijdig, uitermate duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Die kenmerken warenexact de reden waarom AFAS ervoor koos. “De eerlijke, natuurlijke materialen waarmee we werken, maken onze producten duurzaam. Onze naam zegt het al: Eterno staat voor eternity. De vloeren liggen er tot in de ‘eeuwigheid’. Over honderd jaar liggen ze er nog en door het gebruik worden ze juist steeds mooier. Daarom worden ze vaak toegepast in ruimtes waar veel gelopen wordt, zoals publieke ruimtes.” Aan het woord is Eterno directeur Cor Hoogeveen. Hij zit al meer dan twintig jaar in het vak en is met zijn bedrijf werkzaam in binnen- en buitenland. Bij AFAS kwamen ze eigenlijk per toeval terecht. “Wij werken vaker samen met het bedrijf dat al het betonwerk deed. Zij hoorden dat AFAS op zoek was naar een terrazzobedrijf en zo werden wij erbij betrokken.” Sterk in opkomst De entree (340 m2), lokkerruimte (480 m2), de ruimte om de energyfloor heen (860m2) en de gangen naar het restaurant toe (315 m2) werden voorzien van lichte terrazzovloeren met een patroon van messing strips.

Bij de energyfloor werden ook lichtgrijs getinte vlakken toegepast. De vloeren passen perfect binnen het moderneinterieur van het AFAS Experience Center. En dat, terwijl terrazzo een al eeuwenoud product is, vertelt Cor. “In de 18e eeuw werd het gemaakt in Italië. Het is een tijdje uit de gratie geweest, maar is de laatste jaren weer sterk in opkomst.” Ook binnenhuisarchitect Claessens Erdmann zag de charmes van de terrazzo vloeren. Om ervoor te zorgen dat het product voldeed aan de gedachten van de architect, werden er vooraf monsters gemaakt, vertelt Cor: “Er is bij ons zoveel mogelijk qua kleur, korrelgrootte et cetera. Het is dan een uitdaging om precies te maken wat de architect in zijn hoofd heeft. Gelukkig waren we er snel uit, omdat de architect prachtig kon omschrijven wat hij voor ogen had.” Een andere uitdaging was de vorm van de ruimtes, vertelt Cor verder. “Er is niets recht in het gebouw. Daarnaast zijn het grote vlakken en die moesten er binnen een bepaalde tijd in. Wij moeten echter bepaalde processen volgen om het goed te doen, zoals storten, na twee dagen schuren, polijsten en impregneren. Dat doen we stap voor stap en
dat heeft tijd nodig. We hebben alles prima op tijd af weten te krijgen in samenwerking met bouwer Dura Vermeer en dat verliep
in goed overleg. Er liepen goede uitvoerders op de bouw rond die ons goed begrepen.” Onderhoudsvrij Voor Eterno waren de werkzaamheden in september 2020 klaar. Zij hoeven niet meer terug te komen voor onderhoud, want dat kunnen de medewerkers van AFAS prima zelf. “Het is belangrijk om goed te poetsen met water en zo min mogelijk chemicaliën. Dan blijft de vloer tot in de lengte der dagen mooi. Verder is er geen onderhoud nodig anders dan in het onderhoudsplan”, aldus Cor.

Bekijk hier de link naar het artikel: AFAS_Magazine_PRES_Eterno_1-1_LR1

Tekst: Desiree Pennings | Fotografie: Jaro van Meerten