De Koninklijke Munt – Houten (NL)

In dit spiksplinternieuwe en zwaarbeveiligde gebouw in Houten wordt al ons muntgeld gemaakt
Van het monumentale Muntgebouw in hartje Utrecht gaat de Koninklijke Nederlandse Munt naar een modern, geheel gouden nieuwbouwpand aan de rand van Houten. Góúd, ja. Achter de zwaar beveiligde, indrukwekkende gevel zijn de laatste verhuisdozen uitgepakt en daarmee is de deur van het Utrechtse pand definitief gesloten. Het AD Utrechts Nieuwsblad mocht als eerste een kijkje nemen.

„Maak iets wat even iconisch is als het oude Muntgebouw, maar dan modern”, was de opdracht aan de architect die de nieuwe huisvesting van de Koninklijke Nederlandse Munt zou ontwerpen. Geen simpel opdrachtje, het huis ontwerpen van dit bijzondere bedrijf, dat een van de oudste bedrijven van ons land is, de enige producent is van Nederlandse euromunten én wereldwijd behoort tot de allerbeste muntenproducenten.

Markant
„Ik durf te zeggen dat we wereldwijd het best georganiseerde munthuis zijn. En dus wilden we iets wat bij ons imago past, iets markants”, vertelt Vincent Van Hecke (37), sinds november 2016 directeur van de KNM. Zijn ogen fonkelen als hij vertelt hoe de architect de klus aanpakte. „Die haalde zijn inspiratie uit de Nederlandse 2 euromunt, waarop Koning Willem Alexander is afgebeeld in vlakken. Dat duidt op het verkavelde landschap van ons land; het beeld dat je ziet als je in een vliegtuig stapt en over Nederland vliegt. Deze typisch Nederlandse vlakken zie je terug in de gouden panelen waaruit het gebouw, ‘The Dutch Vault’, bestaat.”

Liefde op het eerste gezicht
Van Hecke zegt veel bouwontwerpen te hebben bekeken waar hij niet enthousiast van werd. „Maar dit was liefde op het eerste gezicht.” Conceptueel gezien een relatief standaard gebouw, maar dan voorzien van de meest moderne beveiliging en duurzaamheidstechnieken. Zo krijgt het gebouw zonnepanelen, draait niks op gas en wekken ze zelf energie op. Van binnen is het net zo modern als van buiten; open kantoorruimten worden afgewisseld met dichte, goudomrande kantoortjes en vergaderzalen, vernoemd naar prinses Beatrix, Juliana en Wilhelmina. De kantoorruimtes liggen om een grote binnentuin, die zorgt voor daglicht.

Alle voordelen van het nieuwe pand — inclusief veel betere koffie, aldus de directeur — maakten de verhuizing van het oude, indrukwekkende muntgebouw uit 1907 aan de Leidseweg in hartje Utrecht makkelijker. „Natuurlijk zorgt het voor weemoed bij collega’s die er lang werkten. We zijn ons jasje letterlijk uitgegroeid. Het werd steeds lastiger onze processen daar te volbrengen. Neem de de milieuzone in de stad die onze logistiek bemoeilijkte en de extra opslagruimte die we huurden.” De KNM wilde niet ver van haar bekende plek komen en koos dus voor een vrij kavel in Houten.

Een miljoen per dag
Van Hecke verruilde zijn ronde torenkamer met een weids uitzicht over het Merwedekanaal voor een knus kantoor met uitzicht over 9000 m2 productieruimte. Terwijl hij vertelt, spuwt een machine op de achtergrond glinsterende 5 eurocentjes uit; 700 per minuut, een miljoen per dag. Verder de productieruimte in zie je draaiende machines en een opslagruimte met Jamaicaanse munten. En in een hoek wordt de nieuwe Nederlandse munt ter ere van 75 jaar bevrijding gefabriceerd.

De KNM, die al sinds 1567 munten ontwerpt, slaat en distribueert, zal de komende honderd jaar haar werk op deze nieuwe locatie uitvoeren: het maken van circulatiemunten (betaalmunten als euro’s en peso’s), zoals ze dat al voor zeventig landen doet, en verzamelmunten ontwerpen en slaan, zoals de bijzondere songfestivalmunt. Wat niet iedereen weet is dat de koninklijke lintjes hier gemaakt worden door zilversmeden, die in speciale stof- en, op temperatuur gebrachte ruimtes werken.

Warmtecamera’s
Opvallend aan het gouden gebouw is de gracht en haar bijna raamloze buitenkant. De filosofie: ramen kun je inslaan. Het gebouw, volledig van beton, is voorzien van de modernste beveiliging. Warmtecamera’s houden de omgeving dag en nacht in de gaten: beveiligers krijgen al een melding als er een eend op het terrein loopt. „Nog vóór iemand die kwaad wil bij het gebouw aankomt, weten we dat al.”

In het gebouw is er niet minder beveiliging. Waar in het oude gebouw iedereen die binnenkwam — of je nou werknemer of gast was — persoonlijk gecontroleerd werd met een metaaldecector en alle spullen werden gecheckt, doet een gloednieuw systeem dat hier. ,,Ons beveiligingssysteem heeft van iedere werknemer die naar de productieruimte moet een profiel. Heb je een piercing in je oor, of ergens anders? Dat weet-ie. Heb je extra metaal bij je, al is het een stukje aluminiumfolie, kom je er niet zomaar door.”

De Koninklijke Nederlandse Munt vestigde zich in 1567 in Utrecht, nog vóór ons land in haar huidige vorm bestond. Ieder jaar worden er voor zo’n twintig tot dertig landen reguliere betalingsmunten gemaakt en brengen ze wereldwijd zo’n vijftien tot twintig herdenkingsmunten uit. Volgens directeur Van Hecke is de KNM het best georganiseerde munthuis ter wereld: „Als je kijkt naar circulatiemunten, produceren we met 1 miljard de meeste munten per medewerker per jaar.” De verhuizing naar het nieuwe pand is in 2019 in gang gezet, omdat het oude pand, van 6000m2 (waarvan 2500m2 productieruimte), te klein werd. Het nieuwe gebouw is in totaal 13.000m2 (waarvan 10.000m2 productieruimte) en moet daarmee volstaan voor de komende honderd jaar.

bron: AD.nl

Klant:  Koninklijke Nederlandse Munt
Locatie: Houten
Architect: Wastiau & co architects
Aannemer: Heylen Group